Poezija na Vašem monitoru!
Licentia Poetica
Banner


WannaBePoet
Croblogeri
Kod mene je...
R. I. P. Toše Proeski
Blog
četvrtak, prosinac 25, 2008
        Kako je došao, kako se kaže, jedan od većih kršćanskih blagdana nekako mi se nametnulo razmišljanje o deset božijih zapovijedi. Odnosno, o jednoj od tih deset. Preciznije, radi se o zapovijedi „Sjeti se da svetkuješ dan gospodnji“. I to nije deveta ili deseta, nego odmah u vrhu, treća zapovijed.

        Nikada nisam bio neki preveliki vjernik, ali sam odgojen u katoličkoj, kršćanskoj i pobožnoj obitelji. Tako da i ako ne idem stalno u crkvu i molim se, kršćanske vrijednosti i neka ponašanja su se sama nametnula i mislim da je to ipak nešto važnije. Također se nisam odrekao Boga, samo nisam fanatički religiozan i agnostički ostavljam prostor za obje solucije... Da Bog možda postoji, a možda ne postoji. Ni jedno od tog dvoga se ne može ni dokazati, ni pobiti. Samo ovisi od osobe koliko je podložna utjecaju Crkve i koliko je spremna prihvatiti dogmu – slijepo vjerovanje bez ikakvih dokaza (a sa znanjem da je Biblija kroz vrijeme bila mijenjana nebrojeni broj puta).

         Unatoč tome što sam odgajan u kršćanskoj sredini sve više i više vjerujem da su i deset božijih zapovijedi, zapravo deset ljudskih smjernica. Zašto bi to Bog htio da su neki dani važniji od nekih drugih? Zar ne bi svaki dan trebalo shvaćati kao „dan gospodnji“ i smatrati ga darom božijim? Zašto bi to samo bili Božić, Uskrs & co.? Zašto učiti nekoga da je potreban datum, rođendan nekoga koga nikada nisi ni vidio, da budeš dobar prema bližnjima, a i ostalima, da se volite i darujete? Licemjerno, kao i Valentinovo.

        Razumijem da je Uskrs sretan dan za kršćane. Isus ustao iz mrtvih, sašao nad pakao i uzašao na nebesa... Ali Božić je samo rođendan koji bi se možda trebao čestitati Isusu, a ne jedni drugima. Isto kao da ja Mati čestitam Mišin rođendan. (Sretan dan kada je Bog odlučio poslati svog sina da iskupi narod također nije Božić, nego neki dan devet mjeseci prije.)

        Možda ljudi nekada shvate da slave tuđi rođendan, tuđe obrezivanje. Možda se onda nešto promijeni, možda sve ostane kako je i bilo. Ne znam koji bi učinak to moglo imati. Ali do tada mislim da bi bilo fer za očekivati da se to ne smatra nikakvim grijehom, ni propustom.

        Isus nikada nije slavio moj rođendan ili nečiji drugi. Zašto pola zemlje da slavi njegov?Svima koji ipak slave želim čestit i sretan Božić!
wannabepoet @ 02:31 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.